Hema
e-commerce DC - Utrecht, Nederland
Hema breekt records
11000m2
Oppervlakte
130k+
Picks per dag
162,5%
Capaciteitstoename
2400/U
Schuttle totes
Hema
In vier jaar tijd heeft HEMA de capaciteit van het e-commerce DC vergroot van 80.000 naar 130.000 picks per dag. De oplossing bestaat uit een grotendeels geautomatiseerde orderpickmachine van Inther Group met onder meer een miniload- en shuttlesysteem, aangevuld met slimme software voor optimale verdeling van de werklast.
Het e-commerce DC van HEMA breekt momenteel records. Op de dag voorafgaand aan het interview – midden in de tweede coronagolf van 2020, ruim voor Black Friday – is voor het eerst de grens van 120.000 picks per dag doorbroken. Caspar de Jong en Jeroen Dietz van HEMA zijn trots op deze mijlpaal. “Een jaar geleden had dit distributiecentrum nog een theoretische capaciteit van 110.000 picks per dag. Inmiddels gaan we richting de 130.000 picks per dag”, vertelt De Jong, Director Global Logistics van HEMA.
Miniload en shuttles
Inther installeerde als eerste een miniload systeem met ruimte voor 13.000 plastic bakken. Hier ligt nu een groot deel van de bulkvoorraad voor het aanvullen van de picklocaties. De twee miniloadkranen plaatsen de benodigde bakken op een roller conveyor, die de nieuwe pickvoorraad naar de schaplocaties transporteert. "Daardoor heeft de reachtruck veel minder verkeer. Omdat die reachtrucks in dezelfde gangpaden reden als al die orderverzamelaars met hun picks, wilden we daar zo snel mogelijk vanaf", legt Dietz uit. Het jaar daarop begon Inther met de uitbreiding van de orderpickcapaciteit. Daartoe is een shuttlesysteem geïnstalleerd met ruimte voor 33.000 plastic bakken, waarvan 5.000 bakken zijn verdeeld over vier compartimenten. De 75 shuttles, verdeeld over drie gangen, kunnen samen 2.400 bakken per uur naar de 8 orderverzamelstations vervoeren. Op elk station staat een orderpicker, die het juiste aantal artikelen uit de tote haalt en verdeelt over de zes gereedstaande bakken. "Deze bakken bevatten de slow movers, die we dankzij dit Goods to Person-systeem met een hogere frequentie dan voorheen kunnen picken", aldus Dietz.
volledige integratie
Inther leverde niet alleen de miniload en het shuttlesysteem, maar voerde ook het hele automatiseringsproces uit. Dat omvat ook een dozenopzetmachine, labelapplicatoren, Automated Document Inserters en de conveyors die alle machines en systemen met elkaar verbinden. Ook het Warehouse Control System voor de integratie en aansturing van het geheel is door Inther verzorgd. "In 2016 hebben we snel moeten schakelen. Inther had de plukkarren en het Warehouse Management Systeem al geleverd, kende onze operatie van haver tot gerst en kon snel aan de slag", verklaart Dietz de keuze voor Inther. In de jaren daarna bleef HEMA terugkeren naar Inther. "Het heeft grote voordelen om alles onder één partij te brengen, zodat er één grote geïntegreerde oplossing ontstaat", zegt Dietz, die daarbij wordt ondersteund door Caspar de Jong, Director Global Logistics bij HEMA. "Met de oplevering van dit distributiecentrum tien jaar geleden hebben we een fundament gelegd waaraan steeds nieuwe elementen zijn toegevoegd. Elke toevoeging heeft bijgedragen aan verdere optimalisatie van de operatie."